Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) bepaalt de krachtlijnen voor het toekomstig ruimtelijk beleid en vormt de basis voor uitvoeringsplannen, die op termijn de gewestplannen zullen vervangen. Tot 28 februari liep immers het openbaar onderzoek in het kader van dit ontwerp.
Het RSV zal dus een serieuze invloed hebben op het toekomstig uitzicht van ons dorp en onze leefwereld.
Redenen genoeg dus voor Sterrebeek 2000 om dit dossier in detail te bestuderen en er de nodige acties rond te voeren. Het bestuur van Sterrebeek 2000 ging aan de slag, kocht en doorworstelde de 500 bladzijden dikke turf en zette zich in verschillende vergaderingen samen om tot een standpunt te komen.
Dit standpunt werd neergeschreven in een bezwaartekst aan het adres van de ontwerpgroep van het RSV. U vindt de integrale tekst van ons bezwaarschrift in bijlage.
De hele procedure rond het openbaar onderzoek kon geen voorbeeld van inspraak worden genoemd. De Vlaamse overheid vroeg aan de gemeenten om één exemplaar ter inzage te leggen op het gemeentehuis en in de bibliotheken. Daarbij werd nog een enkele informatiedag per provincie georganiseerd. En daarmee moet je het dan als bewuste burger maar stellen.
Een gemiste kans voor de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheid!
In sommige gemeenten waar men begrijpt wat inspraak betekent, mobiliseerde de gemeente zelf haar burgers om zich achter het gemeentelijk bezwaarschrift te scharen. Naast een speciale gemeenteraadszitting, waar het college van burgemeester en schepenen van Zaventem haar standpunt meedeelde, werd de Zaventemse burger voor het overige monddood, laat staan onwetend gehouden.
Op dinsdag 18 februari organiseerde STERREBEEK 2000 dan maar zelf een info-vergadering i.s.m. de Dorpsraad van Sterrebeek en de enthousiasme medewerking van KWB, KAV en Davidsfonds om de uitnodigingen het dorp rond te krijgen. Niet zonder succes want een 80-tal aanwezigen kwam luisteren naar ons verhaal.
Naast een algemene toelichting over het R.S.V., werd ook het bezwaarschrift van STERREBEEK 2000 toegelicht. De aanwezigen konden er een modelbezwaarschrift verkrijgen en ondertekenen.
In onze bezwaren richtten we ons op de punten die Sterrebeek, als deelgemeente van Zaventem, aanbelangen. Voor meer algemene bezwaren verwezen we naar deze van Natuurreservaten v.z.w. en Bond Beter Leefmilieu.
Het is niet de eerste keer dat STERREBEEK 2000 zich actief inzet voor de ruimtelijke ordening in deze regio.
De vereniging werd 25 jaar geleden mede gesticht om de verkavelingsdruk en de daarmee gepaard gaande verfransing vanuit Brussel tegen te gaan.
STERREBEEK 2000 speelde ook een actieve rol bij de totstandkoming van de huidige gewestplannen en de “groene gordel” rond Brussel.
Ook daarna formuleerde STERREBEEK 2000 regelmatig voorstellen in het kader van het gewestplan, de Groene Hoofdstructuur, en de eerste inspraakronde over het Structuurplan Vlaanderen in 1993.