STERREBEEK 2000 vzw en de Davidsfondsafdelingen uit Kraainem en de deelgemeenten van Zaventem organiseerden een infoavond over het communautaire akkoord.
Met de infoavond wilden de organisatoren de aanwezigen een inhoudelijk inzicht geven in het bereikte akkoord, los van partijpolitieke slogans.
Gastsprekers waren Luc Deconinck, gewezen voorzitter van vzw De Rand en van het Halle-Vilvoorde Komitee en Fernand Keuleneer, advocaat bij de Balie te Brussel en gewezen voorzitter van het Vlaams pleitgenootschap.
In een eerste luik had Luc Deconinck het over de kieskring BHV, de wijzigingen inzake administratief recht en administratief toezicht in de faciliteitengemeenten, de zgn “Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap”, het statuut van Brussel en de tijdelijke en éénmalige wijziging van artikel 195 van de grondwet.
Hij duidde oa. op de artikels in het akkoord waar de Vlaamse bevoegdheden in Brussel, in de faciliteitengemeenten en in de andere Vlaams-Brabantse gemeenten worden uitgehold.
In een tweede deel had Fernand Keuleneer het o.a. over de impact van de splitsing of “ontdubbeling” van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken, die bevoegd blijven over de huidige 54 gemeenten van BHV en over het grote aantal wijzigingen aan de wetgeving op het taalgebruik in gerechtszaken.
Hij hekelde vooral de 80/20 regeling waarbij, na de ontdubbeling, de Franstalige rechtbanken binnen BHV kunnen beschikken over 4/5 van de huidige magistraten, de Nederlandstaligen over slechts 1/5 van de magistraten, ondanks cijfers die aantonen dat de werklast in de Nederlandstalige rechtbanken de 40% benaderen. In Brussel wordt de tweetaligheid teruggeschroefd van 2/3 naar 1/3.
Beide sprekers wezen ook op verschillende valkuilen en mogelijke interpretatiegevaren die het akkoord in zich draagt.
Een 100-tal aanwezigen waren onder de indruk van de gebrachte synthese en praatten nog lang na in zaal De Maalderij te Sterrebeek.