Bond Beter Leefmilieu vzw

 

Persbericht 16 januari 2004

o.ref.: AS/9640-2/EG

Bewonersgroepen actief rondom Zaventem en regionale luchthavens komen vanavond samen aan ministerraad en eisen gezamenlijk inspraak in luchthavendossier

geen overhaaste beslissingen opdringen aan bevolking onder druk van één bedrijf

Vanavond om 18u00 komt een representatieve delegatie van de bewonerscomités actief rond Zaventem en de regionale luchthavens samen op de grote markt van Grand Leez, vlak bij de speciale ministerraad van vandaag en morgen (zie bijgevoegd plannetje).

De bewonersgroepen actief rond Zaventem, Oostende, Deurne, Charleroi, Chièvres en Bierset samen met de vier gewestelijke milieufederaties BBL, IEW, IEB en BRAL eisen vanaf nu gezamenlijk inspraak rond het luchthavendossier. Zij vragen dringend dat een globaal luchthavenbeleid wordt uitgewerkt voor gans België, met onder meer dezelfde geluidsnormen voor iedereen. Het is zeer de vraag of er nog ergens in België voldoende ruimte is voor nog meer nachtvluchten of voor een activiteit van een megacarrier. Het gaat niet op dat weer eens over de hoofden van de bevolking overhaast beslissingen worden genomen onder druk van één bedrijf.

Op de speciale ministerraad van 16 en 17 januari staat zoals bekend het dossier van de nachtvluchten en de uitbreiding van DHL hoog op de agenda. Rond Zaventem is nu al de grens van de leefbaarheid overschreden en dit zowel voor de dag als voor de nacht. Specifiek voor de nachtvluchten zit men reeds ver boven het quotum van 25.000 nachtbewegingen, tenminste wanneer de internationaal en Europees algemeen aanvaarde definitie van de nacht (van 23.00 tot 07.00u) wordt gehanteerd. Dan tellen we 's nachts 36.000 bewegingen i.p.v. de 21.000 die er zijn op basis van de gemanipuleerde definitie van de nacht (van 23.00 tot 06.00 u). Maar ook het voorstel om de nachtelijke charters die vanuit Zaventem vertrekken te verschuiven naar het nachtregime van regionale luchthavens om aldus DHL ruimte te geven om 's nachts uit te breiden is geen duurzame oplossing. Alle bewonerscomités uit Zaventem, Oostende, Deurne, Charleroi, Chièvres en Bierset kanten zich samen met Bond Beter Leefmilieu (BBL), Inter-Environnement Wallonie (IEW), Inter-Environnement Bruxelles (IEB) en de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) tegen dergelijke nepoplossing. Zij vragen dringend dat een globaal luchthavenbeleid wordt uitgewerkt voor gans België, met dezelfde geluidsnormen voor iedereen. Het is zeer de vraag of er nog ergens in België voldoende ruimte is voor nog meer nachtvluchten of voor een activiteit van een megacarrier. Het gaat niet op dat weer eens overhaast beslissingen worden opgedrongen aan de bevolking onder druk van één bedrijf.

Info:

Nl: Bond Beter Leefmilieu, Erik Grietens, 02 282 17 34, 0474 406 394 (in Grand Leez aanwezig tot 19h00)

Fr: Inter-Environnement Wallonie, Pierre Courbe, 081 25 52 80, 0475 234 012

 

Ondertekenaars

De vier gewestelijke milieufederaties

Brusselse Raad voor het Leefmilieu

Inter-Environnement Wallonie

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw, koepel van Vlaamse milieuverenigingen

Inter-Environnement Bruxelles

Zaventem

25 aiR

Actie Noordrand

AWACSS (Wezembeek - Oppem)

Brussel Air Libre

BUTV Zaventem

Daedalus

Leefbaar Diegem

Milieuraad Steenokkerzeel

Sterrebeek 2000 vzw

Wake Up Kraainem

Wakker Tervuren

Zonezes

Oostende

WILOO

Deurne

VATUV

Chièvres

ICARE

Charleroi

ARACH

Bierset

NETSKY